Hvilke krav stilles til brannvarsling i bolig?

Byggteknisk forskrift (TEK17) stiller krav til at alle boliger skal ha utstyr for å oppdage brann, og beskriver hvilke typer utstyr som kan benyttes.

I eneboliger, to- til firemannsboliger, rekkehus og kjedehus kan du bruke røykvarslere.

 

Forskriftsteksten sier at røykvarslere skal være tilkoblet strømnettet og være sammenkoblede for felles varsling. Den tilhørende veiledningen presiserer at FG-godkjente alarmanlegg med røykdeteksjon – slik som Elotec Ajax – tilfredsstiller dette kravet. Dette er fordi sentralapparatet er drevet fra strømnettet og kontinuerlig overvåker hver enkelt røykvarsler.

 

Veiledningen definerer også at du minst skal ha:

  • En røykvarsler i hver etasje.
  • En i sone utenfor soverom.
  • En i sone kjøkken/stue.
  • En i sone utenfor teknisk rom.

For maksimal sikkerhet anbefaler vi alltid å montere røykvarsler på soverom – bruk gjerne en varsler som også kan oppdage usynlige branngasser som kullos (CO).

Ved en ulmebrann (uten åpen flamme) kan det dannes giftig gass som kan ta livet av en sovende person før en vanlig røykvarsler har mulighet til å oppdage røyk.

 

NB! I nyere leilighetsbygg (bygd etter 2010) stilles det ofte andre krav til utstyret – her kreves det typisk brannalarm etter EN 54. Om du er ansvarlig for slike bygg må du sjekke konkrete krav før du går til anskaffelse av brannvarslingsanlegg.

0
Feed

Elotec AS
Søndre Industrivegen 3
7340 Oppdal

Elotec AS er en norsk totalleverandør av alarm og overvåkingsprodukter.

Vi tilbyr sikkerhet via autoriserte forhandlere spredt fra Island til Dubai, og har siden starten i 1992 utviklet og solgt brannalarm i over 100000 bygg, 60000 aspirasjonsdetektorer, og over en million punktdetektorer innen næring, industri, landbruk, bygårder, verneverdige bygg og bolig.

 

*Kåret til verdens beste boligalarm på IFSEC i 2017