Har du kontroll på brannsikkerheten i sameiet/borettslaget?

Disse spørsmålene bør styret ha svar på før det er for sent.

 

Brann i boligblokker, leilighetsbygg, rekkehus og sameier blir ofte svært dramatiske. Derfor er sikkerheten ekstra viktig når flere husstander bor under samme tak. Er din bygning godt nok sikret? Her er 9 spørsmål alle styrer og sameier bør ta rede på.

 

Hva sier regelverket for ditt bygg?

I bygg satt opp før 2010 er det gjerne bare krav til frittstående røykvarslere i hver boenhet, og du får ingen varsel om det brenner hos naboen. Er bygget oppført etter nye regler fra 2010, skal det ha automatisk brannalarmanlegg (forskjellig fra røykvarslere) som varsler alle. I nye eneboliger, rekkehus, og to- til firemannsboliger kan du fortsatt bruke røykvarslere som oppfyller krav til drift og sammenkobling.

 

Bor du i et leilighetsbygg og ikke har felles varsling mellom boenhetene bør styret i sameiet eller borettslaget vurdere brannsikkerheten.

 

Her kan du lese om krav til brannvarsling i boligen.

 

Hvem har ansvaret for brannsikkerheten?

Du har alltid ansvar for egen bolig, men bor du i et sameie eller borettslag har styret ansvar for den overordnede og felles brannsikkerheten.

 

Har dere felles brannvarsling?

Dersom en brann starter hos naboen din om natten, hvor lang tid tar det før alle i bygget blir varslet? Er det ikke felles brannvarsling, må du håpe at naboen har en fungerende røykvarsler, våkner av denne og velger å banke på døren din på vei ut.

 
Er du usikker på om dere har felles brannvarsling, spør naboene dine eller styret, og ta det gjerne opp på årsmøtet.

 

De viktigste punktene for styret finner du i brosjyren for brannsikkerhet i leilighetsbygg.

 

Har dere brannvarsling i fellesområder?

Du kan aldri være sikker på hvor en brann starter. Det kan være i en parkeringskjeller/garasje med el-billadere, i en leilighet, i sikringsskapet i kjelleren, eller på et loft.

 

Med Elotec Ajax kan dere dekke alle områder i sameiet på en trygg måte med flere smarte sensorer.

Hva skjer når naboen oversteker middagen?

Selv om dere har felles varsling, har dere mulighet til å stoppe uønskede alarmer? Når alarmen går i hele bygget fordi noen er uheldig med matlagingen, må alle evakuere, og brannvesenet rykke ut. Dette er kostbart og forstyrrende for både beboere og samfunnet. Med ElotecniQ fra Elotec Ajax, kan du innen 2 minutter enkelt trykke på en liten knapp som utsetter alarmen. Du har da 10 minutter til å lufte ut, slik at selvforskyldte alarmer ikke plager andre og varsler brannvesenet.

Er det samme hvilken røykvarsler som blir installert?
En røykvarsler er ikke en røykvarsler. Sørg for at du har røykvarslere med god kvalitet, som oppdager røyk så tidlig som mulig. Elotec Ajax sine røykvarslere oppdager både røyk og varme. I tillegg får du en røykvarsler med CO-sensor som oppdager dødelige branngasser på halvparten av tiden til vanlige røykvarslere. Disse anbefaler vi på alle soverom.


Er dere sikret mot naboens vannlekkasje?
Forsikringsselskapene opplyser om at 3 av 4 innmeldte skader i borettslag og sameier er vannskader. Dette kunne vært unngått ved tidlig varsling ved bruk av vannalarm. Elotec Ajax sin vannalarm er kun 5,6 cm bred, og er enkel å plassere i risikoområder. Styret eller vaktmester får beskjed umiddelbart når lekkasjen oppdages.

Hvem har ansvaret for/vedlikeholder sikkerhetsutstyret i bygget?

Stoler du på at en lege tar service på bilen din? Eller at en bilmekaniker tar en helsekontroll på deg selv?

Skal det være annerledes på sikkerhetssystemer som kan redde deg og dine? Velg en autorisert elektriker som kan sikkerhet og kan holde deg trygg. Med serviceavtaler trenger ingen å bekymre seg.

Hvem har oversikt?
Borettslaget eller sameiet bør velge en ansvarshavende for alarmsystemet, som får full oversikt på batteristatus og varsler ved brann eller vannlekkasje i vårt PRO-verktøy. Dette kan f.eks. være styreleder eller vaktmester. Dere kan også velge å knytte systemet til en alarmstasjon.

Brannsikkerhet med Elotec Ajax for leilighetsbygg er enkelt å komme i gang med. Det er trådløst, og dere trenger dermed ikke å investere i ekstra infrastruktur. Vil du vite mer om alle mulighetene? Bruk vårt uforpliktende kontaktskjema, eller kontakt installatøren dere allerede benytter.

Fyll ut skjemaet og finn din leverandør av Elotec Ajax!

Elotec Ajax

har forhandlere over hele landet og er flere ganger kåret til verdens beste. Du eier selv alarmen og slipper månedlige leieutgifter. Systemet gir helhetlig sikring mot brann, vann og innbrudd og har også muligheter for ulike smarthusfunksjoner. Alt styres via app på telefon og enkle betjeningspaneler. Elotec Ajax er også kjent for sitt svært elegante design og lovprises blant annet av Halvor Bakke og Eventyrlig oppussing. I tillegg kan du velge mellom hvite eller svarte enheter slik at det passer interiøret på hytta perfekt. Studer produktene nærmere her, eller kontakt din lokale forhandler for mer informasjon og et uforpliktende tilbud.